John Fekner

John Fekner (født 1950 i New York City) er en amerikansk innovativ tverrfaglig kunstner som skapte hundrevis av miljømessige og konseptuelle utendørsverk som består av stenciled ord, symboler, datoer og ikoner sprøytemalte i New York, Sverige, Canada, England og Tyskland i 1970 og 1980. Kunstforfatteren Lucy R. Lippard skriver, «Fekner gjør det offentlig, hvor mange kunstverdenenes kunstnere ikke engang gjør i gallerier: han fjerner tvetydighet ved å navngi sine visjoner, hans synspunkt.»

I 1968 malte Fekner ordene Itchycoo Park i store hvite bokstaver på en tom bygning i Gorman Park, New York. I 1978 kuraterte han Detective Show på samme utendørs sted i Queens som inkluderte ordene street museum på invitasjonskortet. Fekner utviklet en filosofi om å «redusere verdien av et kunstobjekt med en felles visuell opplevelse for publikum» gjennom stencilgraffiti som interagerte, involvert og var knyttet til urbane befolkningen over de fem bydelene i New York.

I reaksjon på ødeleggelsen av de forlatte utbrente bygningene i South Bronx, fekner stenciled Last Hope i store bokstaver over en smuldrende struktur slik at hver gang du passerte den, kunne du ikke blokkere den ut av visjonen din. Nå vet du at du ikke kan forandre verden, men du kan ikke lene deg tilbake og se på det også, så du vil gjøre din del, ha din egen lille seier, og det vil også neste og neste og kanskje ting vil begynne å forandre seg. Fekners produksjon inkluderer malerier, avstøpning av papir, videoopptak, musikkopptak og forestillinger, skulptur, fotografering og datamaskingenerert arbeid. Fekner oppretter flere versjoner av arbeid i helt forskjellige medier og vil bruke alt som er nødvendig for å formidle en visjon eller melding, og hvis arbeid endres etter hvert som visjonen utvides. Gjennom hele sin karriere innen kunst har Fekner gjort en forpliktelse i sitt arbeid ved konsekvent å ta opp saker som viser interesse for begreper om oppfatning og transformasjon, samt spesifikke miljømessige og sosiologiske forhold som forurensning, grådighet, kjemiske forurensninger, masse media og indianere. Fekner’s stencil hjul over Indian Trails møtt bilister og internasjonale reisende som ankom i New York City ved Pulaski Bridge Queens Midtown Tunnel fra 1979 til 1990. Meldingen forblir uberørt i elleve år, til Earth Day 1990, da Mr. Fekner følte stykket hadde løp kurset, malt over det.

Les mer på Wikepedia =>

Se hjemmesiden til John Fekner =>